Dangų stogams savybės

Dangų stogams savybės atsispindi dokumentuose

Kaip pasirinkti tinkamiausią ir patikimiausią stogo dangą? Pasiūla tikrai didžiulė.Straipsnyje paaiškinami žymėjimai atitikties sertifikatuose ir Lietuvos standartai, pagal kuriuos yra sertifikuojamos dangos. Manome, kad šis straipsnis padės atskirti "pelus nuo grūdų".

Pastaruoju metu Lietuvos rinkoje didėja pasirinkimas įvežamų iš Vakarų bei Rytų Europos šalių ir netgi Amerikos bituminių, polimerinių bituminių, hidroizoliacinių medžiagų stogams dengti. Dažnai eiliniam vartotojui ir netgi statybos bendrovėms sunku išsirinkti pačią tinkamiausią. Mat, kai kurie jų įvežėjai, stengdamiesi bet kokia kaina išsilaikyti rinkoje, įtikinėja pirkėjus, jog "tai pati geriausia medžiaga už pačią palankiausią kainą". Jie pateikia gražius reklaminius lankstinukus su puikiomis dangų charakteristikomis, kurios ne visuomet nustatytos pagal mūsų šalyje galiojančius standartus, todėl neįmanoma palyginti vieną dangą su kita.

Norėdami pagelbėti šioje painiavoje, siūlome pirkėjams pirmiausia paprašyti prekės atitikties deklaracijos, kurioje gamintojas turi būti nurodęs pagrindines medžiagos savybes, taip pat Lietuvos statybos produkcijos sertifikavimo centro išduoto sertifikato. Jeigu importuotojas šių dokumentų nepateikia arba siūlo kažkokius jų pakaitalus, geriau stogo dangos iš jo nepirkti.

Gaila, kad iš pateiktų sertifikatų ne visada aišku, kokia yra medžiaga, nes jame paprastai būna nurodyta tik Lietuvos standarto, kurio būtinuosius reikalavimus medžiaga tenkina, numeris ir sutrumpinta medžiagos formulė. Tai mažai kam suprantama. Šįkart pateikiame sąrašą Lietuvos standartų, skirtų bituminėms ir polimerinėms bituminėms ritininėms stogo dangoms ir paaiškinti, kokioms grupėms medžiagų jie skirti. Šie standartai buvo kuriami pagal DIN Vokietijos normų instituto techninių normatyvinių dokumentų pagrindus, atitinkančius Lietuvoje standartus gaminiams. Standartuose aprašomos medžiagos žymimos specialia formule. Kiekvienas komponentas, įeinantis į dangą, aprašomas tokiais žymenimis:

1) dangoje esantis pagrindas (armuojantis sluoksnis) žymimas: stiklūnas - V, poliesterinis pluoštas - PV, stiklo audinys - G. Šalia jų esantys skaičiai nurodo panaudotos pagrindu medžiagos kvadratinio metro svorį, išreikštą gramais;

2) jei dangos bituminis dengiamasis sluoksnis modifikuotas, prieš pagrindo žymenį rašoma - PYE, jei plastifikuotas - PVP; dangoms iš oksiduoto bitumo arba dangoms, kuriose yra nepakankamas polimerinių medžiagų kiekis, kuris užtikrintų visišką polimerinių bituminių stogo dangų standartų atitiktį, nėra jokio simbolio;

3) jei danga prilydoma, rašoma raidė S, jei priklijuojama - DD. Prilydomosioms dangoms taip pat nurodomas dangos storis, mm 3, 4 arba 5;

4) formulės gale nurodomas pabarsto tipas: jei smulkiagrūdis - s, jei stambiagrūdis arba plokštelinės struktūros (skalūnas) - b;

5) dangos, skiriamos ventiliuojamam sluoksniui sudaryti, prieš formulę žymimos raide V.

Pavyzdys: PYE-PV-180S4b - tai modifikuota SBS tipo polimerais danga, kurios pagrindas poliesterinis pluoštas svoris (180 g/m2), tvirtinama prie pagrindo prilydant, storis 4,2 mm, iš viršutinės pusės pabarstyta skalūnu.

Tokiu būdu, žinant dangos formulę, lengva orientuotis jos savybėse.

Galioja šeši Lietuvos standartai ritininėms bituminėms stogo dangoms. Standartų taikymo sritis ir pagrindinės nuostatos pateikiamos pridedamoje lentelėje, pagal kurią, turint SPSC išduotą sertifikatą, galima spręsti, kokias medžiagas siūlo pardavėjas.

Visi lentelėje aprašyti standartai skiriami ritininėms bituminėms ir polimerinėms bituminėms stogo dangoms.
LST TK 46 "Stogai ir statinių hidroizoliacija" tikisi sulaukti Jūsų pasiūlymų ir pageidavimų bei pastabų dėl šių standartų patobulinimo, kuriuos pateikite Lietuvos stogdengių asociacijai.