Susipažinkite – tai pelėsis. Jo yra visur. Bet jei jį matėte savo namuose, reiškia šiuo „svečiu“ turite atsikratyti kuo greičiau.
Pelėsis yra grybas. Su grybu kovoti nėra taip paprasta, kaip su augalais. Prieš pradėdami kovą, turėtumėte žinoti keletą svarbių dalykų apie savo namų priešą.
Pelėsis yra grybas. Su grybu kovoti nėra taip paprasta, kaip su augalais. Prieš pradėdami kovą, turėtumėte žinoti keletą svarbių dalykų apie savo namų priešą.
Pelėsis auga tik ten, kur yra pakankamai drėgmės. Jei namuose yra bent 60 proc. drėgmės, tai ideali terpė pelėsiui veistis.
Pelėsis nebijo šalčio. Jis gali gyventi ir neigiamoje temperatūroje, tiesiog tuo metu jis nesidaugins.
Pelėsis, kaip ir nemažai kitų grybų rūšių, pats savaime žmogui kenkia nedaug – tik kai kurios rūšys yra nuodingos. Dėl to tam tikros jo rūšys naudojamos maisto pramonėje. Tikrai žinote tokius produktus, kaip pelėsinis sūris ar vytinta pelėsinė dešra. Juose iš tikrųjų yra pelėsio rūšis, kuri nesidaugina, todėl ji žmogui ir nėra kenksminga. Didžiausia grėsmė žmogaus organizmui kyla tada, kai pelėsis dauginasi. Jis išleidžia sporas ir tam tikrus toksinus, kurie ir sukelia įvairias ligas. Prisiminkite – pelėsis nekenksmingas žmogui tol, kol neleidžia sporų dauginimuisi. Sporos sukelia nemažai lėtinių kvėpavimo takų ligų, taip pat sukelia alergijas.
Pats pelėsio organizmas žmogui gal ir nekenkia, tačiau jis kenkia paviršiams, ant kurių apsigyvena. Grybas minta organinėmis medžiagomis ir vandeniu, jam nereikia saulės šviesos, kaip augalui. Dėl to bene daugiausiai nukenčia mediniai paviršiai. Nukentėti gali betonas ar plastikas, jei tik jis nėra švarus.
Jei pelėsis neturi kuo maitintis, jis tose vietose nebesiveisia. Tai esminis jo išnaikinimo principas – pašalinti pelėsio maistą ir vandenį.