Grindų šilumos ir garso smūgio izoliacija

 

Grindų šiltinimas polistireninių putplasčiu (polistirolu) atliekamas, kai jas iš išorės veikia šalta aplinka, t. y., virš grunto, nešildomų patalpų, atvirų ertmių, siekiant padidinti garso smūgio izoliaciją.

Ruošiamo pagrindo ir aplinkos oro temperatūra turi būti aukščiau nulio laipsnių pagal Celsijų. Labai svarbu, kad pagrinde nebūtų sušalusių grunto gabalų, sniego, ledo ar organinių teršalų. Būtina atkreipti dėmesį, kad pagrindas turi būti patikimai sutankintas. Jei reikia, pagrindas virš grunto gali būti aukštinamas sutankinto smėlio, žvyro arba skaldos sluoksniais. Tuo tarpu šiltinant eksploatuojamų pastatų susidėvėjusias grindis rekomenduojama šiltinamą paviršių dezinfekuoti. Polistireninio putplasčio (polistirolo) šilumos izoliacija grindyse gali būti daroma iš vieno arba kelių sluoksnių.

Triukšmas pastatuose sklinda oru ir pastatų konstrukcijomis. Mechaninis poveikis į pastato konstrukcijas sukelia smūgio garsą. Smūgio garso izoliavimas yra siejamas tik su perdangomis. Siekiant padidinti perdangų garso izoliaciją atliekamas visas komplektas veiksmų. Geriausiai garso izoliaciją užtikrina taip vadinamos „plaukiojančios grindys“. Tokias grindis sudaro 3 sluoksniai:

  1. Izoliacinis sluoksnis: smūgio garso izoliacinės polistireninio putplasčio (polistirolo) plokštės ETNA EPS T sukuria tamprų garso izoliacijos sluoksnį ir veiksmingai pagerina masyvių perdangų smūgio garso izoliaciją. Jei išskirtinė garso smūgio izoliacija pastate nėra būtina (pvz., vienbutis namas), galima naudoti polistireninį putplastį (polistirolą) ETNA EPS 80.

    Daugiau apie ETNA EPS – T:

  2. Išlyginamasis sluoksnis: armuotas betono ar cementinio skiedinio sluoksnis perduoda grindų paviršiaus apkrovą izoliaciniam sluoksniui.
  3. Viršutinis sluoksnis – tai galutinis grindų sluoksnis, ant kurio vaikštoma (parketas, PVC, kilimas, plytelės ir pan.).
  1. Apvadų įrengimas
    Grindų pagrindas turi būti sausas ir lygus. Siekiant, kad garsas per gretutines konstrukcijas nesklistų į aplinkines patalpas, būtina įrengti tarpines iš polistireninio putplasčio (polistirolo) ETNA EPS T. Tarpinės atskirs išlyginamąjį sluoksnį nuo gretutinių konstrukcijų. Iš polistireninio putplasčio (polistirolo) reikia išpjauti juostas ir jomis izoliuoti sienas visu patalpos perimetru, kad vėliau pilamas išlyginamasis sluoksnis neturėtų tiesioginio kontakto su sienomis ir taip nebūtų perduotas smūginis garsas į gretutines sienas.
  2. Plokščių klojimas ir šildomų grindų įrengimas
    Polistireninio putplasčio (polistirolo)  plokštės turi būti klojamos kiek galima glaudžiau viena prie kitos. Be to, klojant plokštės turi būti perstumiamos viena kitos atžvilgiu taip, kad kraštinės nesutaptų. Įrenginėjant šildomas grindis, prieš klojant išlyginamąjį betono sluoksnį, fiksuojama vamzdžių padėtis betono mišiniu arba dedamas metalinis armatūros tinklelis, prie kurio tvirtinami vamzdeliai.
     
  3. Išlyginamasis sluoksnis
    Ant plokščių yra įrengiamas armuotas betono arba cementinio skiedinio išlyginamasis sluoksnis. Išlyginamasis sluoksnis, kurio minimalus storis 40 mm, turi būti armuotas armatūros tinkleliu. Į polistireninį putplastį ir jo siūles neturi prasiskverbti betonas ar skiedinys, kadangi jie didina šilumos ir smūginio garso pralaidumą. Šiam tikslui šilumos izoliacija iš viršaus turi būti padengta skiriamuoju sluoksniu. Skiriamajam sluoksniui gali būti naudojamas specialus krepuotas popierius, geotekstilė bei kitos panašios medžiagos.
     
  4. „Plaukiojančios” grindys
    Išlyginamajam sluoksniui sukietėjus ir išdžiūvus, įrengiamas viršutinis sluoksnis, t.y., klojama grindų danga, kuri taip pat negali liestis su gretutinėmis konstrukcijomis.