Kaip taisyklingai klijuoti putų polistireno plokštes

 

  • Klijų paruošimas. Paruošiant klijus sausas mišinys sumaišomas su vandeniu, leidžiama pastovėti iki 10 minučių ir dar kartą gerai išmaišoma gręžtuvu su maišikliu.

  • Kraštinės padėties metodo atveju mišinio juosta tepama ant kitos plokštės pusės krašto ir keletas apie 8 cm skersmens kauburėlių viduryje (paprastai 2–3). Po smeigėmis neturi būti erdvės, neužpildytos mišiniu. Šio metodo atveju šiltinimo sistemą pagrindo atžvilgiu galima šiek tiek paslinkti.
  • Kiekviena plokštė pagal visą perimetrą turi būti priklijuota prie pagrindo, taip pat ir supjaustytos mažesnio dydžio plokštės.
  • Plokštės kraštai neturi būti ištepti klijais. Jei spaudžiant plokštę prie sienos klijai išsilieja už krašto, juos reikia nedelsiant pašalinti. Negalima pamiršti nuvalyti mišinio likučių ir nuo kampinių plokščių tarpų.
  • Jei klijai kauburėliais nekrečiami, plokštės kraštai gali užsiriesti ir plokščių sujungimo vietoje gali atsirasti plyšiai. Jei klijų juosta netepama ant kitos plokštės pusės krašto, gali atsirasti plokštės vidurio įdubimas ir plyšiai. Reikėtų gulsčiuku visą laiką tikrinti paviršiaus vertikalumą, o liniuote – tiesumą.

 

  • Klijuojant šiltinamąsias plokštes tuo pačiu metu montuojamos ir palangių iš lauko pusės gembės, nes vėliau jas pritvirtinti yra sunkiau. Tuo pačiu metu atitinkamose jungimo vietose instaliuojami bitumo ir poliuretano tarpikliai. Kad tarpikliai brinkdami neišjudintų šiltinamosios plokštės iš savo vietos, galima plokštę laikinai pritvirtinti smeige arba prikalti vinimi prie pagrindo, kol klijai išdžius.
  • Plokštės klijuojamos šalia viena kitos, be tarpelių užpildymo priemonės. Plokštės prie pagrindo prispaudžiamos taip, kad mažiausiai 40 % jos viso ploto būtų padengta klijais. Spausti reikia gana smarkiai, kad sukibimas būtų geras. Prispaudus plokštę patartina ją šiek tiek pastumti, norint pažeisti klijų paviršiuje galinčią susidaryti plėvelę.Klijų kiekis turi būti tolygus.
  • Šiltinamosios plokštės klijuojamos horizontaliai ilgesniąja 1 m kraštine. Kitaip klijuoti neleistina. Klijuojant šiltinamąsias plokštes neturi atsirasti skersinių plyšių. Plokštės turi būti susietos lygiai, kaip klojant plytų sieną, pradedant nuo apačios ir atsižvelgiant į pastato vertikaliuosius ir horizontaliuosius kampus (pavyzdžiui, iš pastato išsikišančių detalių ar priestatų atveju).
  • Kampuose plokštės galas paliekamas išsikišęs, kuris vėliau smulkiai dantytu pjūklu (pasinaudojant liniuote) tiksliai nupjaunamas.
  • Tarpeliai užpildomi tos pačios šiltinamosios medžiagos juostelėmis, kurios užpildo plyšius. Plyšių užpildui galima naudoti ir tam tikslui pritaikytas poliuretano putas, tačiau reikia stebėti, kad putos užpildytų ne tik atviro plyšio paviršių, bet ir visą jo gilumą. Plyšius užpildyti armuojamuoju mišiniu yra draudžiama.
    Klijuojant termoizoliacines plokštes, saugoti, jog klijai nepapultų į siūles.
  • Paviršių iš specialios medžiagos (akytojo betono su plytomis) sujungimo vietose neturi būti išilginio šiltinamųjų plokščių plyšio. Išilginio šiltinamųjų plokščių plyšio taip pat neturi būti virš prie pagrindo pasitaikančių pakopų. Pagrindo linija ir šiltinamosios plokštės linija turi būti paslinktos per 10 cm.
  • Angų kampuose neturi atsirasti skersinių plyšių. Plokštę reikia pjaustyti taip, kad kraštinės ilgis būtų ne mažesnis nei 10 cm. Tai galioja ir visoms kitoms angoms, taip pat nišoms.
  • Polistireninio putplasčio(polistirolo)  plokštės neturi būti pageltusios nuo UV spindulių. Jei tai pastebėsite, paviršių nušlifuokite ir pašalinkite dulkes.
  • Plokštes reikia kloti tiesiai. Jei jos klojamos nelygiai, yra įdubusios ar sulinkusios, gali atsirasti plyšiai ir apdailos struktūroje bus nelygumų.